tiistai 20. lokakuuta 2015

Vieraslista

En olekaan tainut täällä blogin puolella avata, ketä häihimme tullaan kutsumaan ja millä periaatteilla. En tiedä, olenko mihinkään edes maininnut häidemme kokoluokkaa? Aiomme siis pitää noin 50 hengen häät. Tässä kohtaa joku kauhistelee, että että oma suku jo kattaa tuon 50 henkeä. Ja kyllä, minunkin sukulaisistani saisi aikalailla jo 50 henkeä kasaan. Mutta eihän sukulaisuus tarkoita, että ketään vielä täytyy kutsua. 

Meille on ollut alusta alkaen selvää (jo siitä kun alun alkaen suunnittelimme läheisimmelle pientä kahvihetkeä ja kavereille puutarhapirskeitä), että haluamme kutsua juhlimaan kanssamme vain tärkeimmät ihmiset. Tiedämme, että hääpäivänä aikamme on kortilla, mutta haluamme ehtiä nauttia näiden ihmisten seurasta. Olen kuullut monien sanovan, että ehtiihän sitä olla niiden tärkeimpiä kanssa, vaikka olisi isot häät. Niin. Mutta. Minä olen aina ihmetellyt, miksi joku kutsutaan, jos hän ei ole tärkeä?


Me linjasimme, että kutsumme ne, joiden kanssa vietämme oikeasti aikaamme. Ne sukulaiset, joiden luona vierailemme säännöllisesti tai pidämme muuten yhteyttä. Sukulaiset, joita näemme vain häissä ja hautajaisissa, eivät ole kutsulistalla. Eiväthän he ole osa arkeamme, miksi siis osa juhlaamme ja meille tärkeää päivää? Eikä tämä tarkoita, etten pitäisi sukulaisistani. Se vain, että jos heidän kanssaan ei ole tekemisissä muutenkaan, niin tuntuisi hassulta sitten kutsua häihin.

Ystävistä kutsumme läheisimmät. Eli emme kutsu kavereita, joiden kanssa hengaamme joskus. Kyllähän jokainen tietää, ketkä ovat ystäviä ja ketkä kavereita? Päätimme myös, että ne ystävien puolisot, jotka tunnemme, kutsumme myös. Omista ystävistäni suurin osa on jo naimisissa ja olemme olleet heidän häissää, joten on luonnollista kutsua heidät meidän häihimme. 

Jonkun mielestä meidän rajauksemme saattavat olla kovat tai tylyt. Sukulaiset voivat pahoittaa mielensä. Kyse on kuitenkin meidän häistämme. Lisäksi karu fakta on, että jokainen vieras kasvattaa budjettia. Mutta vaikka meillä olisi rajaton budjetti, kutsuisimme silti juuri nämä samat ihmiset. Siitä tietää, ketkä ovat tärkeitä.

On ihan huikeaa ajatella, että saa ainakin lähes kaikki rakkaat kerralla saman katon alle. Tärkeimmät ihmisemme ovat hajautuneet niin laajasti ympäri Suomen, että on todella ainutlaatuista saada heidät kerralla kokoon. En millään malttaisi odottaa!

10 kommenttia:

  1. Meillekkin tulossa noin 50 vierasta. Niistä muutama on ikävä kyllä ihmisiä, jotka eivät ole kovinkaan läheisiä. Esimerkiksi minun serkkuni. Kutsumme kuitenkin tämän serkun veljen, jonka kanssa olemme tekemisissä, joten tunttuu epäkohteliaalta olla kutsumatta toista serkkua. Ihanaa, jos oikeasti pystyisi karsimaan kaikki ihmiset pois, jotka eivät ole niin läheisiä. Jotenkin se on itselleni vain vaikean tuntuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jätän yli puolet serkuistani kutsumatta. Mutta minulla onkin aika pienet serkut, nuorin on vasta vuoden ikäinen, eikä meillä ole tilannetta, että samasta sisaruskatraasta joku kutsuttaisiiin, mutta toista ei. Sen sijaan vanhempien sisaruksissa on tätä, että joku kutustaan ja toista ei. Muutan meillä olisi heittämällä sadan hengen häät luvassa. Tavallaan vaikeaahan se karsiminen on, mutta mielestäni tärkeää, että sulhon kanssa ollaan samoilla linjoilla ja olemme löytäneet perusteeet, joilla karsia vieraita.

      Poista
  2. Meille tulee jotain 55n ja 65n vieraan väliltä. Ihan samoilla perusteilla mekin ollaan lista rakennettu. "Tylysti" vain ne oikeasti tärkeät ihmiset eikä velvoitevieraita ollenkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo 55-65 on vielä kohtuullinen määrä. Nykymittapuulla ne taidetaan laskea pieniksi häiksi :D olisikohan velvoitevieraallakaan kivaa häissä?

      Poista
  3. Me ollaan myös yritetty rajata, mutta ainakin vielä listalla on muutamia sellasia nimiä, joiden kanssa ei olla niin paljon tekemisissä. Saa nähdä miten heidän käy loppupeleissä! Ihailen teidän selvää rajausta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan tekee sellaiset kutsuvierasvalinnat, että on niihin tyytyväinen :) jos tulee enemmän pahaa mieltä siitä, ettei kutsu jotain ihmistä (vaikka vain velvoitteesta), niin silloin kannattaa kutsu laittaa! Ja nooh, katsotaan miten hankaliin tilanteisiin päädytään kun kutsut lähtee ja kuinka moni soittaa luullen kutsun hävinneen matkalla. :D

      Poista
  4. Täällä sä pohditkin tätä vieras asiaa, jota kysyin sulta juuri oman blogini puolella :D Pitääkin itse myös ottaa asia käsittelyyn blogissa asap!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä luulin postanneeni tästä aikoja sitten, mutta en sitten ollutkaan :D

      Poista
  5. Meillä sukulaisten osalta karsinnan tekeminen oli aika helppoa. Kutsuimme ne joiden kanssa oikeasti olemme läheisiä. Minulta niitä löytyi enemmän kuin mieheltäni. Ystävien kanssa tämä olikin vaikeampi urakka, aika rankalla kädellä joutui ihmisiä jättämään poiskin. Juurikin sellaisia, jotka ovat enemmänkin vain kavereita. Koska kaikki ystävät toki kutsuttiin puolisoineen olisi kavereita kutsumalla meinannut porukka räjähtää käsiin. Ja silti meille tuli 85 vierasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä fiilis sinulle jäi häiden jälkeen? Oliko rajaus hyvä? Ja valittiko kukaan sukulainen, kun ei saanut kutsua? :) rajaaminen tuntuu helpolta kun tekee siihen tietyt "säännöt", joissa pysytään. Juurikin niin, että vain läheisimmät kutsutaan ja siinä pysytään sitten läpi linjan :)

      Poista